Selecteer een pagina

Alle lodges van ’t Lennepserf zijn voorzien van een pelletkachel. Een pelletkachel biedt de gezelligheid van een houtkachel en het comfort van een gashaard. Maar het mooiste is dat hij op een natuurlijke en duurzame manier de ruimte verwarmt. Met dank aan het biomassasysteem waar wij bij ’t Lennepserf over beschikken, zorgen de pellets er tevens voor dat het water uit de kraan op een duurzame manier wordt verwarmd. Om zelf duurzaam te kunnen stoken kun je als gast je houtkorrels uit een oude voersilo halen. Hiermee ervaar je meteen het oude boerderijgevoel. Overweeg jij om een pelletkachel aan te schaffen of ben je nieuwsgierig naar meer informatie? In dit artikel geven we antwoorden op de meest gestelde vragen met betrekking tot deze duurzame kachel.

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een kachel die brandt op pellets, een soort houtkorrels. Deze korrels worden gevormd door het zaagsel van duurzame bosbouw, dat vermengd wordt met water en vervolgens wordt samengeperst. Voor het produceren van de korrels worden geen (nieuwe) bomen gekapt en er worden geen toevoegingen gebruikt. Van buiten lijkt de pelletkachel op een houtkachel, omdat je door het glas aan de voorkant het vlammenspel kunt zien. Van binnen is de kachel echter uitgerust met moderne techniek welke de gehele kachel regelt en controleert. Dit systeem zorgt voor een ideale en schone verbranding van de houtkorrels, waardoor er geen sprake is van stank in of rondom de kachel of afvoer.

Hoe werkt een pelletkachel?

De pellets worden in de voorraadtank van de kachel opgeslagen en vanuit daar worden ze via een vijzel (wormschroef) naar een branderbakje vervoerd. Zodra je de kachel aanzet, wordt via een ontstekingspatroon lucht langs een elektrisch verwarmingselement gevoerd, waardoor deze heet wordt. De heet geworden lucht wordt vervolgens langs de pellets gezogen, die vergassen tot rook en gas. Wanneer binnen enkele seconden de juiste temperatuur is bereikt, ontvlamt het gas. Via een display of afstandsbediening kan de gewenste temperatuur worden ingesteld. De rookgassen die vrijkomen worden vervolgens via een rookgas-ventilator door een afvoerpijp naar buiten geblazen. Hierdoor kan de doorsnede van het rookkanaal smal blijven en hoeft de afvoerpijp niet tot aan het dak te lopen, zoals bij de traditionele houtkachels. Een kanaal van 2 meter lang is vaak voldoende om goed te kunnen functioneren. Wanneer je je volledige huis wilt verwarmen is het zelfs mogelijk om de pelletkachel aan te sluiten op je cv.

Hoe hoog is het rendement van een pelletkachel?

Wanneer je een kachel koopt wil je natuurlijk dat deze zo optimaal mogelijk wordt benut. Het rendement van een kachel geeft aan in hoeverre de verbranding van het toestel de brandstof optimaal gebruikt. In het geval van een pelletkachel kan het rendement oplopen tot meer dan 90%. Dit betekent dus dat slechts 10% van de energie, die de pellets genereren, verloren gaat via de afvoerpijp.

Wat kost een pelletkachel?

Pelletkachels heb je in allerlei soorten en maten. De prijs van een kachel hangt onder andere af van de capaciteit, het soort motor, of de kachel direct door het betreffende bedrijf wordt geïnstalleerd en of je de kachel eventueel op de centrale verwarming aan wilt sluiten. Voor de gemiddelde pelletkachels variëren de prijzen van ongeveer 1000 euro tot 3500 euro.

Wil je, voordat je een pelletkachel aanschaft, er eerst eentje komen uitproberen en zelf ervaren hoe een pelletkachel werkt en aanvoelt? Boek dan nu alvast een verblijf in een van onze ecolodges op ’t Lennepserf (open vanaf najaar 2020)!