Ecolodges 't Lennepserf
Voordelen saunabezoek

Gezondheidsvoordelen van een saunabezoek

Stel je voor dat je iedere ochtend een pil kon innemen waarvan was bewezen dat deze jouw gezondheid op alle gebieden positief beinvloed? Een pil die je energieniveau verhoogt, je stemming verbetert, chronische ontstekingen vermindert, je breingezondheid verbetert. Een medicijn dat je risico op de belangrijkste doodsoorzaken met 40-60% vermindert. Hoe cool zou dat zijn!

Sauna superfood!

Goed nieuws, deze 'pil' bestaat. Maar je hoeft niks in te nemen om deze voordelen te genieten. Alle voordelen zijn het effect van regelmatig saunabezoek. Een gemiddelde sessie in de sauna duurt nog geen 20 minuten, maar er gebeurt zo veel in je lijf!  Zodra je lichaamstemperatuur stijgt naar 39 graden worden er allerlei bijzondere processen geactiveerd.

 
Quote Health is the greatest wealth

Gezondheidsvoordelen op een rijtje

Zo wordt saunabezoek in verband gebracht met verlenging van de levensduur, betere sportprestaties, toename van het aantal mitochondria in de cellen, versterking van het immuunsysteem, het verkleinen van je risico op Alzheimer en nog heel veel meer. We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet.

 
Wellnessbeeld met quote wellbeing

Levensduur verlengend

Een groep frequente (mannelijke) saunbezoekers (42-60 jaar) is voor een Finse studie 20 jaat gevolgd. Degenen die 2-3 keer per week gingen hadden 24% minder kans om te sterven van welke doodsoorzaak dan ook. Maar nog interessanter: hoe vaker iemand naar de sauna ging, hoe hoger dat percentage. Mensen die de sauna 4-7 keer per week gebruikten hadden 40% minder kans om aan een ziekte te overlijden! 

Minder risico op hart- en vaatziekten

Uit onderzoek bleek dat het risico op overlijden a.g.v. hart- en vaatziekten bij mensen die 2-3 keer per week naar de sauna gaan 27% afneemt en degenen die 4-7 keer per week gaan 50%! Een andere studie toonde aan dat saunabezoek in verband wordt gebracht met een lagere kans op cardiovasculaire sterfelijkheid ongeacht de cardiorespiratoire conditie.

Recent Japans onderzoek toonde de positieve effecten van WAON therapie aan: regelmatig een kwartier in een droge sauna zitten die met infrarood verwarmd wordt. Dit bleek succesvol bij onder meer het verbeteren van de doorbloeding, de hartfunctie, de werking van het autonome zenuwstelsel en verlichting van symptomen bij patiënten met hartfalen.

 

Versterkt geluksgevoel 

Bij stijgende lichaamstemperatuur geven een specifieke groep neuronen in de hersenen een grotere hoeveelheid van het gelukshormoon serotonine af. Wetenschappers aan de Oklahoma State University ontdekten een verband tussen naar de sauna gaan en geluksgevoel. Tijdens hun onderzoek observeerden ze mensen in groepstherapie.

Proefpersonen die de therapie combineerden met een saunabezoek waren stressbestendiger, voelden zich relaxter en meer voldaan dan mensen die alleen voor de therapie gingen.

Bloeddruk verlagend

Onderzoek heeft aangetoond dat saunabezoek in combinatie met lichaamsbeweging effectiever is voor een gezonde bloeddruk dan alleen trainen. Bij mensen met een te hoge bloeddruk was zelfs een tweewekelijks saunabezoek effectief. 

Een groep mannen met hypertensie die gedurende twee maanden elke twee weken naar de sauna gingen zagen hun bloeddruk net zoveel dalen als met bloeddruk verlagende medicijnen.

Onderzoekers in Finland volgende meer dan 1600 mannen van middelbare leeftijd. Zij ontdekten dat degenen die 4-7 keer per week naar de sauna gingen het risico op een hoge bloeddruk met de helft verlaagden (in vergelijking met de mannen die slechts een keer per week naar de sauna gingen).

Verbetert mitochondriale functie 

Mitochondria zijn de energiefabrieken van de cel. Deze energiefabrieken zorgen voor het omzetten van zuurstof in ATP, de brandstof die de spieren gebruiken om te kunnen blijven samentrekken.

Daarmee zijn zij dus een essentiële brug tussen de aangeleverde energie enerzijds en de synthese van ATP en de uiteindelijk te leveren prestaties anderzijds. De omvang van jouw mitochondriale volume (heel simpel gezegd: het aantal energiefabrieken dat je bezit) bepaalt dus voor een groot deel jouw uithoudingsvermogen. 

Als de mitochondrieen beschadigt, zwak, klein, of ongezond zijn, dan heb je daar last van. Het stimuleren van mitochondriën draagt bij aan je energie en je vitaliteit. Het infrarode licht van de sauna draagt bij aan de aanmaak van ATP. De mitochondriën maken ATP zonder enig voedsel, gewoon van het infrarode licht.