Ecolodges 't Lennepserf
Hervormde kerk Veessen

7 monumenten in Veessen

Verblijf je op ’t Lennepserf? Dan wil je vast ook wat van de omgeving zien. Naast de prachtige natuur die Veessen rijk is, beschikt dit dorp ook over verschillende mooie rijksmonumenten. Een rijksmonument is in Nederland een bouwwerk of object, die van algemeen belang is door zijn schoonheid, de betekenis voor de wetenschap of culturele historie. De definitie van een rijksmonument is dan ook: beschermd monument als bedoeld in de Erfgoedwet. Nieuwsgierig naar de rijksmonumenten in Veessen? Bewonder al wandelend, te fiets of in de auto de onderstaande gebouwen en objecten.

1. Nederlands hervormde kerk

De Nederlands hervormde kerk werd in 1843 gebouwd na de afbraak van de oude dorpskerk. De kerk is ontworpen door Rijkswaterstaat, wat in die tijd niet ongewoon was. Om deze reden worden deze kerken ook wel Waterstaatskerken genoemd. Opvallend aan de hervormde kerk van Veessen is de bijzondere achtkantige vorm. Samen met de Nieuwe Kerk van Arnhem zijn dit de enige twee kerken uit de eerste helft van de 19e eeuw die over deze kenmerkende vorm beschikking.

Adres: Kerkstraat 19, Veessen

2. Het Klooster

Het Klooster is een boerderij in Veessen uit het jaar 1852. Naast de boerderij staat een stenen schuur met wolfsdak, dat halverwege de 19e eeuw is gebouwd.

Adres: Veesser Enkweg 10, Veessen

3. Holle Wand

Ook rijksmonument de Holle Wand is een boerderij. Dit pand is in 1911 gebouwd en heeft zijn agrarische functie inmiddels verloren. De voorkant van deze boerderij is echt prachtig. Als je het hebt over een droomhuis, dan komt dit huis voor veel mensen waarschijnlijk heel dicht in de buurt. De boerderij is een goed voorbeeld van een in hoofdvorm bewaarde dwarshuis-boerderij met aangrenzende schuur, waardoor het van architectuurhistorische waarde is. De verschijningsvorm van met name het voorhuis toont, zowel in vorm als in status, de prachtige stedelijke architectuur van die tijd.

Adres: IJsseldijk 9, Veessen

4. Mölle van Bats

De mölle van Bats stamt uit het jaar 1779 en draagt nog niet zo lang deze naam. Hij is genoemd naar de laatste beroepsmolenaar van de molen, Bats (Lubbertus lll) Langevoord. De molen is vrij zeldzaam door zijn achtkantige stellingmolen met een houten onderbouw. Met de komst van deze molen hoefden de inwoners van Veessen en omgeving niet helemaal meer naar Wijhe of Heerde om te laten malen.

Adres: IJsseldijk 24, Veessen

5. Rentmeesterswoning van het type dijkhuis

Deze woning is gebouwd in 1856 en wordt van de weg gescheiden door een smalle stoep die bij het huis is afgezet door een zogenaamd stoephek. Dit dijkhuis is een rijksmonument omdat het van architectuurhistorisch belang is voor het dorp Veessen. Naast dat het van buiten een prachtig authentieke uitstraling heeft, is ook het oorspronkelijke interieur grotendeels bewaard gebleven. Als het even kan, is het dus zeker de moeite waard om stiekem naar binnen te gluren.

Adres: IJsseldijk 28, Veessen

6. Gepleisterd huis van begane grond met pannen schilddak

Dit monument is een woonhuis en heeft eigenlijk geen naam. Vandaar dat het bekend staat als het gepleisterde huis van begane grond met pannen schilddak. Dit monument werd in de eerste helft van de 19e eeuw gebouwd en beschikt over vensters met authentieke luiken en zesruitschuiframen.

Adres: IJsseldijk 33, Veessen

7. De Worp

Het laatste rijksmonument van Veessen is een boerderij die werd gebouwd in het derde kwartaal van de 19e eeuw. De Worp beschikt over een bijzonder voorhuis met stedelijke allure vanwege zijn omvang en de prachtige Vlaamse gevel. Omdat de boerderij vrij in het landschap achter de dijk langs de rivier de IJssel ligt, speelt het een beeldbepalende rol voor het dorp Veessen.

Adres: IJsseldijk 93, Veessen

Zoals je kunt zien bevinden veel van deze rijksmonumenten zich aan de IJsseldijk in Veessen. Je kunt ze dus heel gemakkelijk allemaal op 1 dag bekijken.

Wil je meer informatie over de betreffende rijksmonumenten? Ga dan naar het Toeristen Informatiepunt in Veessen bij Bats of naar de Wereldwinkel in Heerde. 

Welk monument is jouw favoriet?