Ecolodges 't Lennepserf
Reetjes in het bos in Epe

Wildlife spotten in de omgeving van Veessen

Het is heerlijk om in je vrije tijd de natuur in te gaan door een mooie wandel- of fietstocht te maken. Maar het is natuurlijk extra genieten als je tijdens deze tochten wilde dieren tegenkomt die je normaalgesproken niet zo snel ziet. In deze blogpost vertellen we daarom over 5 wilde dieren die je tegen kunt komen wanneer je in de omgeving van Veessen wildlife wilt gaan spotten.

Top 5 wildlife in de buurt van Veessen

Veessen is onderdeel van de Veluwe, waar je veel soorten wild kunt ontdekken. De 5 dieren die het meest in de omgeving van Veessen te zien zijn vind je hieronder op een rijtje.

Edelhert

Het edelhert draagt een groot gewei om tijdens de bronsttijd (in september en oktober) indruk te maken op de vrouwtjes. Dit gewei werpt hij in het vroege voorjaar af en in de zomer groeit het weer aan. En hoe! Een gewei van een edelhert kan wel 10 tot 15 kilo wegen!

Damhert

Ook het damhert draagt een groot gewei dat hij ieder jaar afwerpt en weer opnieuw laat groeien. De vrouwtjes, ook wel ‘hindes’ genoemd, hebben geen gewei. Wanneer je op de Veluwe een damhert tegenkomt, zijn zij meestal bijna zwart van kleur. In hertenkampen wonen vaak herten met een roodbruine vacht met vage witte vlekken.

Wild zwijn

Zwijnen zijn echte nachtdieren, als je deze wilt spotten kun je dus het beste laat in de avond op pad gaan. Je herkent een wild zwijn aan zijn grote platte snuit en donkere borstelachtige vacht. Volwassen mannetjes hebben daarnaast ook nog twee slagtanden, die scherper zijn dan de meeste keukenmessen.

Wist je dat de jonge biggen van een wild zwijn een soort ‘pyjama’ dragen? Zij hebben een lichtbruine vacht met horizontale strepen, welke na 3 tot 5 maanden verdwijnen.

Ree

De ree is het kleinste soort hertachtige in Nederland en heeft prachtige grote, donkere ogen. Alleen de mannetjes (bokken) hebben een gewei, dat ieder jaar in de winter wordt afgeworpen. Daarna begint er direct een nieuw gewei te groeien dat in maart of april is volgroeid. Reebokken leven vaak alleen of in kleine groepen, ook wel ‘sprongen’ genoemd. In de winter sluiten ze zich meestal aan bij hun vrouwtje (geit) en haar kalf. De geit heeft over het algemeen altijd één of meer van haar jongen bij zich.

Das

De das is een klein dier en daardoor moeilijk te spotten. Maar des te groter is de beloning als je hem ziet! Hij is te herkennen aan zijn donkergrijze vacht met karakteristieke zwart-witte strepen op zijn kop. De das is een echte alleseter en eet in het wild variërend van planten en fruit tot muizen en regenwormen.

Observatieplekken in de omgeving van Veessen

Oké, je weet nu elke dieren je tegen kúnt komen tijdens een wandeling of fietstocht. Maar wil je je kansen iets vergroten, bezoek dan een van onderstaande plekken.

De Dellen

De Dellen is een prachtig natuurgebied dat bekend staat om de afwisseling van bossen, heidevelden en lanen. In dit gebied leeft een groot aantal edelherten en wilde zwijnen welke je het best kunt bekijken vanaf de wildobservatiepost in het rustgebied.

’t Eperholt
Op de Haelberg in natuurgebied ’t Eperholt staat een uitkijktoren waar je wild kunt spotten. Ook op de route daarnaartoe kom je langs een wildkijkplek met een picknicktafel. Dubbel kans dus!

Big 5 Veluwe

Naast bovengenoemde dieren, kun je (verderop) op de Veluwe ook vossen en Schotse hooglanders spotten. Samen met het edelhert, het wild zwijn en de ree vormen zij de ‘Big 5 van de Veluwe’.

Uren gewandeld of gefietst maar geen nieuwe dieren ontdekt? Houd deze blog dan in de gaten. In de volgende blogpost delen wij 5 tips om van jouw wildspeurtocht een succes te maken!