Ecolodges 't Lennepserf
Fiets en wegwijzer in bos

De mooiste fietsroutes

De mooiste fietsroutes

De Veluwe is in alle seizoenen even prachtig. Of je nou in de lente, de zomer, de herfst of in de winter komt; er valt elke keer weer wat nieuws te zien. En dat geldt dus ook voor Veessen, dat ligt in de gemeente Heerde op de Veluwe. Misschien kom je wandelend op plekken waar je met de fiets niet kunt komen, maar met de fiets kom je verder en kun je ook een schitterend stuk langs de IJssel meepakken. Houd jij van fietsen en ben je op zoek naar fietsroutes in de omgeving van ’t Lennepserf in de gemeente Heerde? Lees dan gauw verder en laat je verrassen door de geweldige natuur die Nederland rijk is.

Fietsknooppuntennetwerk op de Veluwe

De inwoners van de gemeente Heerde houden van fietsen en hebben daarom tal van fietsroutes gemaakt. Over de Veluwe en langs de IJssel ligt een uitgebreid fietsknooppuntennetwerk waar de meeste fietsroutes gebruik van maken. Bij de Toeristen Informatie Punten (TIP) en via de webshop van Visit Heerde zijn verschillende routes te verkrijgen.

Ben je een echte liefhebber van het bos? Dan kun je in de omgeving van Veessen je hart ophalen. Zo ligt er in het Zwolse bos bijvoorbeeld een betonnen fietspad en ook het prachtige bosgebied de Dellen is perfect per fiets te verkennen. Een leuke route van 27 km is de fietsroute Rondom Heerde.

En wil je graag de gemeente Heerde van Noord naar Zuid doorkruisen? Dan kun je dit heel comfortabel doen via het fietspad over de tracé van de voormalige spoorlijn.

Gratis fietsroutes downloaden

Naast de fietsroutes die via de TIPS’s en de webshop van Visit Heerde aan te schaffen zijn, zijn er ook een aantal gratis fietsroutes beschikbaar.

Cittaslow

De gemeente Heerde, en dus ook Veessen, hoort bij een groot internationaal netwerk van gemeenten die zich onderscheiden op het gebied van leefbaarheid, gastvrijheid, milieu, streekproducten, landschap, cultuurhistorie en behoud van eigen identiteit: Cittaslow.

Ondernemers en organisaties die zich kunnen vinden in de uitgangspunten van Cittaslow kunnen dit zelf ook uitdragen en hiervoor een ‘Cittaslow-supporterschap’ aanvragen. Tijdens de Cittaslow-fietsroute kom je langs de diverse supporters van dit netwerk.

Streekproducten Heerde

Door het fietsen van de streekproductenroute kom je langs allerlei winkeltjes en andere bedrijven die streekproducten leveren. Denk aan verse groenten, boerenkaas, ecologisch wasmiddel, brood, gebak en bijvoorbeeld pannenkoekenmeel.

Let op! Deze route komt langs verschillende horecagelegenheden. Wanneer je de route speciaal hiervoor wilt fietsen, controleer dan van tevoren even wat er open is i.v.m. de coronamaatregelen.

Heel Heerde

Op de Heel Heerde route kom je langs de mooiste en meest bijzondere plekjes van de gemeente Heerde, waaronder de hoogwatergeul achter ’t Lennepserf in Veessen. De hoogwatergeul beschermt de omgeving tegen overstroming van de IJssel en bestaat uit twee parallel lopende dijken van zo’n 9 kilometer lang, met een inlaat en een uitlaat. Bij extreem hoge waterstand van de IJssel kan de inlaat worden opengezet en vormt de hoogwatergeul een zijtak van de rivier. De route is heel divers en leidt je zowel door de natuur (o.a. De Dellen en de Renderklippen) als langs bijzondere gebouwen en monumenten (o.a. de Mölle van Bats en de kerk van Vorchten). Absoluut een aanrader dus als je nog niet eerder in de gemeente Heerde bent geweest en de omgeving zo efficiënt mogelijk wil verkennen.

Op de kaart van de laatste 2 routes vind je tevens een aantal andere leuke knooppuntenroutes. Bijvoorbeeld de ‘Culturele route (26 km)’, de ‘Notarisroute (25,5 km)’ en de ‘Renderklippen route (17 km)’. Ken je nog een route die niet in dit artikel genoemd is? Laat het ons dan gerust weten, zodat wij het weer met onze fietsliefhebbende gasten kunnen delen.