Ecolodges 't Lennepserf

Naar de sauna op 't Erf

Opladen, uitrusten, herstellen en ontspannen; even wat ‘me-time’. Een dagje wellness is dé manier om te ontspannen, zowel voor lichaam als geest. Op ’t Lennepserf heb je de mogelijkheid om onze wellnessfaciliteiten te boeken tijdens je verblijf. Gegarandeerd nog meer ontspanning!  

De warmte van de sauna zorgt ervoor dat je endorfine aanmaakt; een geluksstofje. Net als wanneer je een warm bad neemt. Bovendien geef je je immuunsysteem een boost, mits je juiste routine volgt. Je moet cycli doen van opwarming en afkoeling. In de sauna zo'n 15 minuten opwarmen en dan 2 minuten afkoelen in koud water en dan weer een nieuwe cyclus. 

Dan stijgt namelijk je interne lichaamstemperatuur met een of twee graden. Binnen in je lijf wordt het dan 39 graden. Je hebt dan een 'opgewekte' koortsreactie.

Dit hoeft overigens niet altijd met een sauna te zijn, je krijgt hetzelfde effect als je eerst in koud water gaat en dan gewoon opwarmt. Het gaat om de temperatuurwisselingen. Die koortsreactie zorgt ervoor dat je meer witte bloedcellen gaat aanmaken.En witte bloedcellen zijn onderdeel van de afweer in ons lichaam, dus dat is positief. 

Waar komt het vandaan?

Het begrip sauna & wellness is eeuwenoud. In de tijd van de Grieken en Romeinen waren er openbare badhuizen. De lokale bevolking kwam hier samen om een ontspannen bad te nemen, te sporten, heerlijk te eten of om een boek te lezen. De badhuizen werden ook wel ‘Thermen’ genoemd; een benaming die ons tot op de dag van vandaag nog steeds bekend is. 1000 jaar na Christus maakten de badhuizen plaats voor de droge sauna’s. Wij kennen ze tegenwoordig als de traditionele Finse sauna’s. In die tijd was het een houten hok met een kachel waar water op werd gegoten. De sauna werd niet alleen gebruikt voor ontspanning, maar het zweten werd ook ervaren als reiniging.

De sauna is goed voor lichaam…

Verlichting voor je spieren

Na een zware dag de sauna betreden, zeker als je zwaar werk uitvoert, kan als een verlichting voelen voor je spieren. De warme dampen waarin je je begeeft zorgen ervoor dat er endorfine wordt vrijgegeven en dit stofje heeft een pijnverzachtende werking. Je spieren zullen tot rust komen. Daarnaast zorgt de hoge temperatuur in de sauna ervoor dat je aderen verwijden. Je zult merken dat hierdoor je bloed sneller kan stromen, waardoor wondjes sneller zullen genezen en afvalstoffen beter worden afgevoerd.

Het reinigt je huid

Als je écht veel zweet worden dode huidcellen verwijderd. Ook bacteriën en andere afvalstoffen worden via de bovenste lagen van je huid afgevoerd. 

Daarnaast bevat zweet ook dermcidin. Dit is een antibiotica die door je zweetklieren wordt uitgestoten. Goed zweten zorgt ervoor dat dit antibioticum over je huid verspreid raakt. Bepaalde bacteriën maken dus geen kans meer bij jou!

Gewichtsverlies (of toch niet?)

Het fabeltje dat je van zweten gewicht verliest moet je met een korreltje zout nemen. Je hebt vast weleens gehoord dat je door zweten in een sauna makkelijk een aantal kilo’s kwijt kunt raken. Echter, het verloren gewicht bestaat vooral uit water en zal er binnen de kortste keren weer aanzitten. Wél goed om te weten: tijdens het bezoek aan de sauna wordt je hartslag stevig verhoogt. Hierdoor zal automatisch je calorieverbruik in rust stijgen.

…en geest

Geen stress; ontspan en relax

Het is bewezen dat een bezoek aan de sauna je lichaam én geest ontspannen. De stoffen die je lichaam vrijgeeft tijdens een saunabezoek verlichten pijn, waardoor je ontspant. Daarnaast ervaar je tijdens een bezoek aan een wellness volledige rust en begeef je je in je eigen bubbel. Even uit de buitenwereld. Even geen verplichtingen. En even geen prikkels van buitenaf. Deze combinatie zorgt ervoor dat je geest maximaal ontspant.