Ecolodges 't Lennepserf
Ooievaars in de lente

Leven met de seizoenen: de lente

Leven met de seizoenen: de lente

Meer groen, meer dieren en meer zon: het is voorjaar! Alles loopt uit: bloemen, bomen en planten beginnen weer te groeien. We zien krokussen tot bloei komen, het gras wordt 50 tinten groen en de koeien mogen weer naar buiten! Kou maakt plaats voor de warmte. Tijd om de natuur in te trekken. We vertellen je waarom je juist in de lente eropuit moet!

Wakker worden!

De dieren ontwaken in de lente uit hun winterslaap. *Geeuw* tijd om op te staan! De krioelende regenwormen, snelle vleermuizen, brullende kikkers, schattige eekhoorns en prikkelbare egels: we hebben ze een tijdje moeten missen. Ze zijn er weer hoor! Waarom ze juist in de lente weer tevoorschijn komen? De temperaturen stijgen weer tot een gunstige temperatuur waarin voedsel te vinden is. Voedsel om hun lichaampjes op een constante temperatuur te houden. Het is lente, tijd om de winter achter ons te laten en op pad te gaan.

Nieuw leven in de natuur

Naast de dieren die uit hun winterslaap ontwaken zijn er ook een hoop diertjes die geboren worden in de lente. De lente is een vruchtbaar seizoen! Lammetjes, biggetjes, veulentjes, konijntjes, muisjes, kalfjes, maar ook kikkervisjes en kuikentjes worden in dit seizoen op aarde gezet. Maar waarom worden er juist in de lente zo veel nieuwe diertjes geboren? Jonge dieren hebben in de lente betere overlevingskansen, omdat de temperaturen stijgen en er meer voedsel beschikbaar is. Mooi he, hoe de natuur zichzelf regelt?

Schilderachtige lentebloesem

De lente is ook het seizoen dat fruitbomen – appel- en kersenbomen – tot bloei komen. Het lijkt wel of deze bomen in het voorjaar een jasje aantrekken van zachte witte en roze bloemetjes. Een prachtig aangezicht en het ruikt heerlijk zoet! De lentebloesem is in de tweede helft van april op zijn mooist. Wacht dus niet te lang, want in de zomer zijn ze weer uitgebloeid. Daarom houden wij zo van de lente.

Trekvogels keren weer terug

Veel vogels zijn in de herfst naar warme landen in Zuid-Europa en Noord-Afrika vertrokken, maar in de lente keren ze áltijd weer terug. Nederland is in de lente natuurlijk  goed vertoeven. Zo zien we in het voorjaar de zwaluw, nachtegaal en de koekoek weer rondvliegen. Op 't Lennepserf hebben wij sinds kort ons 'eigen' ooievaarsechtpaar dat zich heeft genesteld op een bouwsel van onze buren. Omdat de vogels hier in de lente en zomer ’te gast’ zijn, worden ze ook wel zomergasten genoemd. Een mooie tijd om je verrekijker en camera te pakken en vogels te spotten. 

Ook insecten worden weer wakker

Hier is niet iedereen blij mee, en toch zijn ze ongelofelijk nuttig. Bijen bijvoorbeeld! Die gaan op zoek naar honing en stuifmeel. Ze bestuiven de heerlijk geurende en kleurrijke bloemen, zodat er later vruchten kunnen uitgroeien. Veel insecten hebben de winter overleefd als ei of pop, of zijn diep weggekropen voor de kou. Nu de lente er weer is, zien we ook weer meer insecten.

Zoals je leest is de lente een ongelofelijk goed seizoen om de natuur in te trekken. Ontdek de mooiste wandelpaden van de Veluwe, vaar een rondje op de IJssel of ga vogels spotten op 't Lennepserf.

Natuurlijk genieten in de omgeving van 't Lennepserf

alle seizoenen mooi!

De omgeving van Veessen 2023 from Katja Le Clercq on Vimeo.