Ecolodges 't Lennepserf
Ecolodge

Wat is een ecolodge?

Wat is een ecolodge? Je hebt de term beslist al eens gehoord, al helemaal als je hier via de website van ’t Lennepserf terecht bent gekomen. Maar wat is een ecolodge precies en wanneer mag je je accommodatie eigenlijk een ecolodge noemen? Wij leggen het uit.

Wat is een ecolodge?

De definitie van een ecolodge is volgens de Nederlandse Encyclopedie: milieuvriendelijke toeristenaccomodatie. Een ecolodge is op ecologische wijze ontworpen en gebouwd, heeft een minimale impact op de natuur en betrekt de lokale gemeenschap. Daarnaast helpt het aangrenzende gebieden te beschermen en biedt toeristen een participatieve ervaring.

Waar moet een ecolodge aan voldoen?

Helaas zien we regelmatig dat bedrijven in de toeristensector ecolodges en ecohotels gebruiken als hippe woorden om 3 keer zoveel voor een overnachting te kunnen vragen. Eco-toerisme is nou eenmaal niet heel goedkoop. Echter is volgens CREST (Center for Responsible Travel) één op de vijf toeristen bereid om meer te betalen voor een verblijf in een ecolodge. Uiteraard wil je alleen meer betalen wanneer je zéker weet dat de accommodatie ook echt ecologisch is.

Volgens Hitesh Mehta, auteur van het boek Authentic Ecolodges, moet een authentieke ecolodge daarom aan drie fundamentele principes van ecotoerisme voldoen:

  1. De natuur moet worden behouden en beschermd.
  2. De lokale gemeenschap moet ervan profiteren. Dit kan door bijvoorbeeld banen te verschaffen tegen een eerlijk salaris, maatschappelijke projecten op te zetten of educatie te bieden.
  3. Er moeten interpretatieve programma’s worden aangeboden om zowel medewerkers als toeristen iets te leren over de natuurlijke en culturele omgeving.

Kortom, een ecolodge is een accommodatie waar de omgeving van profiteert en waar bezoekers de natuur op maximale wijze kunnen beleven.

De ecolodges van ‘t Lennepserf

Wanneer je bij ’t Lennepserf overnacht in één van de ecolodges, verblijf je midden in de natuur waarbij je het echte boerenleven ervaart. Alle ecolodges die op het boerenerf van de familie Bos staan, zijn op ecologische wijze ontwikkeld en gebouwd. Veel materialen uit de oude boerderij zijn hergebruikt en hebben nu een nieuwe functie in de luxe accommodaties. De energie die wordt gebruikt, wordt opgewekt via de 20 zonnepanelen en het eigen biomassasysteem waar ’t Lennepserf over beschikt. De overige energie wordt verkregen via Pure Energie, zij leveren de groenste stroom van Nederland. Bekijk wat ’t Lennepserf allemaal doet op het gebied van duurzaamheid.

Daarnaast helpt ’t Lennepserf de lokale gemeenschap door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mee te laten helpen op het vakantiepark. Bijna alles wat er voor het bedrijf is en nog wordt gedaan, gebeurt door bedrijven die maximaal 10 km van het erf gehuisvest zijn. Er is in geen horeca beschikbaar op ‘t erf, maar wil je ’s ochtend een heerlijk vers ontbijt, dan verwijst Merle van ’t Lennepserf je naar de Eetwinkel van Jobse en Jobse. Een traiteur-pur-sang waar Patricia de heerlijkste dingen voor je heeft klaargemaakt en je ook streekproducten kunt kopen.

Wil jij zelf ervaren hoe het is om in een ecolodge te overnachten of wil je graag meer weten over de mogelijkheden op ’t Lennepserf? Boek dan nu jouw verblijf of neem contact met ons op!