Ecolodges 't Lennepserf
Handen op elkaar

7 tips om een vakantie-dip te voorkomen!

…terug van vakantie en vakantieblues. Na eindeloze weken op reis met het gezin of een weekendje weg met je lief…Of je nou je koffers hebt uitgepakt of niet…het kan zomaar zijn dat je te maken krijgt met een ander soort ‘bagage’: zo’n knagend gevoel van missen…een vorm van rouw en verdriet. Deze toestand heeft een naam en heet het Post Holiday Syndrome oftewel de post-vakantie dip. Hoe zorg je er nou voor dat je een goede start maakt na je vrije dagen?

1. Ga niet meteen aan het werk

Plan na terugkeer van je vakantie nog een paar dagen vrij om rustig aan te komen in je ‘dagelijkse’ leven en te acclimatiseren. Ik sprak verschillende gasten die na hun vertrek van ’t Erf direct op maandag weer gingen beginnen met werken. De zondagavond voor de eerste werkdag blijkt voor veel mensen het dieptepunt van de vakantiedip.

2. Go slow: bouw je werk rustig op

Mensen die na hun vakantie op maandag beginnen met werken blijken hun vakantiegevoel eerder kwijt te raken dan mensen die op woensdag beginnen! Een korte eerste werkweek met het vrije weekend alweer in het vooruitzicht kan helpen om dat fijne vakantiegevoel langer bij je te houden. Als je het niet kunt organiseren om op woensdag te beginnen, werk dan de eerste week minder uren. Go slow!

3. Geniet van thuis

Thuiskomen is ook prettig. Je bekijkt je eigen omgeving met frisse ogen. Vrienden en familie zijn weer in de buurt. Je hebt al je spullen weer binnen handbereik. Je slaapt weer in je eigen vertrouwde bed. Je hebt werk of bezigheden die je zin geven en mooie doelen om aan te werken. Ga voor jezelf eens na wat je hebt gemist en geniet daar extra van!

4. Koester de mooie vakantieherinneringen

Koester de mooie vakantie-ervaringen. Wissel vakantieverhalen uit met collega’s, spreek af met familie en vrienden. Neem foto’s of tastbare voorwerpen mee naar je werkplek en zet ze in het zicht. Alles wat je helpt om de mooie momenten opnieuw te beleven en weer even dat ontspannen vakantiegevoel te ervaren.

5. Stap niet direct op de weegschaal

Stap niet direct bij thuiskomst op de weegschaal, want die ontmoeting valt meestal tegen. De meeste mensen komen tijdens de vakantie een pondje aan. En sommigen zelfs meer. Daar word je niet blij van. Dus geef jezelf de tijd om weer op gewicht te komen en plan die afspraak met je weegschaal over een paar weken.

6. Breng een vakantie-inzicht in praktijk

Heb je iets gedaan of gelaten tijdens je vakantie waarvan je dacht ’daar word ik blij van’ ‘ of dit is goed voor mij’? Dat kan bijvoorbeeld zijn het lezen van een lekkere roman, het maken van een avondwandeling of juist gewoon even helemaal niets doen. Breng iets wat bijdraagt aan jouw persoonlijk welbevinden in je dagelijkse praktijk!

7. Plan je volgende vakantie

De manier om PHS te voorkomen is om een volgende reis te plannen.  Als je je kunt verheugen op een weekendje weg, of een vakantie kun je daar weer positieve energie uit halen. Je hoeft niet meteen te boeken, maar je kunt wel fantaseren over wat je zou willen doen. Lang leve de voorpret.

Wist je dat je als terugkerende gast van 't Lennepserf 100 euro korting krijgt? ;-)