Selecteer een pagina

De Veluwe is een van de grootste natuurgebieden in Nederland. Het is een populaire plek voor lange wandelingen en unieke fietstochten. Behoefte aan een frisse neus? Dan is het absoluut een goed idee om een bezoekje te brengen aan dit prachtige natuurreservaat. De Veluwe is niet alleen een plek waar mensen kunnen ontspannen, maar ook een plek waar verschillende soorten vogels vrij rond kunnen vliegen. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat je vogels tegenkomt, die je in je achtertuin nog nooit hebt gezien. Hieronder vind je een aantal van de prachtige vogels die je op de Veluwe kunt spotten.

Buizerd

De Buizerd is de meest herkenbare roofvogel die je in ons kleine landje tegen kunt komen. Deze roofvogels hebben de kleuren (donker)bruin en wit. Je kunt ze herkennen aan hun grote vleugels, de vrij korte, afgeronde staart en hun brede kop. Ze zijn vaak te vinden in uitgestrekte bossen met heide en boerenland. De buizerd jaagt vooral op kleine zoogdieren, zoals de veldmuis en jonge konijnen. Een echte jager dus.

Slangenarend

De slangenarend is sinds kort een vakantieganger in Nederland. In de zomer kun je hem langdurig in de lucht zien zweven, zoekend naar een prooi. Deze grote roofvogel is bijna anderhalf keer groter dan de buizerd. Hij is te herkennen aan zijn lichte onderzijde met stippen die samen strepen vormen. Zijn grote gele ogen en zijn scherpe klauwen zijn niet te missen. Slangenarenden zijn te spotten in halfopen bossen en heidegebieden, maar ze gaan vooral naar plekken toe waar ze het meeste eten kunnen vinden. Ze houden erg van slangen en hagedissen, maar af en toe vinden ze een zoogdier, amfibie of een vogel ook erg lekker.

Nachtzwaluw

De bruingrijze vogel met zwarte en beige witte onderdelen zoekt overdag vooral rust. Met zijn schutkleur is hij moeilijk te vinden in de Veluwse bossen. Wanneer het donker wordt vliegt hij geruisloos langs de bomen op zoek naar grote insecten. De nachtzwaluw kun je tegenkomen op heidevelden, zandverstuivingen en in open dennenbossen. Ze zijn niet onbekend in de Veluwse natuurgebieden. Deze vogels zijn in Nederland alleen in het voorjaar te vinden, want in het najaar vliegen ze lange afstanden om vervolgens in het tropische zuiden te verblijven.

Bonte specht

Je ziet hem niet, maar je hoort hem wel. De zwart-witte specht met de rode ‘broek’ is vooral te vinden in loofbossen en gemengde bossen. Ze zoeken vaak een zachte boomsoort waar ze een nest kunnen maken. De bonte specht roffelt al vroeg in het voorjaar, zodat ze hun territorium veilig kunnen stellen.

Zanglijster

De kleine zanglijster heeft een egaal bruine kleur en een lichte borst met pijlpuntige vlekken. In januari kun je zijn aanwezigheid al horen. Het vrolijke gezang kun je vooral horen op open plekken in bossen en op paden, waar de zanglijster hoog in de boom op zoek is naar voedsel. Deze vogels eten vooral wormen, insecten en slakken. Een bekende eigenschap van een zanglijster is het stukslaan van slakkenhuisje op stenen en tegels. Dus als je een gebroken slakkenhuisje tegenkomt, betekent dat een zanglijster daar is geweest.

Goudhaantje

Als je een goudhaantje tegenkomt, dan mag je van geluk spreken. Dit mosgroene vogeltje is de kleinste vogelsoort in heel Europa. Van snavel tot staartpunt is hij slechts 8,5 cm lang en weegt bijna niks. Ze leven voornamelijk in de toppen van naaldbomen waar ze hun hoge tonen laten horen. Deze vogeltjes hebben een opvallende gele kruinstreep met zwarte zijbanen, waardoor het spotten van een goudhaantje net ietsje makkelijker wordt.

Er zijn enorm veel verschillende soorten vogels die rondvliegen op de Veluwe. Wij hebben hier slechts een aantal van uitgelicht. Vergeet je verrekijker niet wanneer je op zoek gaat naar de mooiste en waanzinnigste vogels van de Veluwe. Benieuwd hoe je vogels en andere wilde dieren het beste kunt spotten? Lees dan deze 5 tips voor het spotten van wildlife op de Veluwe.