Selecteer een pagina

Het kweken van je eigen groenten en fruit is ontzettend lekker, handig en ook nog eens goed voor het milieu. Aan de slag dus! Natuurlijk moet je groenten en fruit oogsten die je lekker vindt. Maar, eerlijk is eerlijk, als je beperkt de ruimte hebt moet je slimme keuzes maken. Je kunt gewoonweg niet alle groenten in een mini-moestuin verbouwen. We geven je wat praktische tips, zodat je veel plezier uit je tuintje kunt halen. Een moestuin op je eigen balkon of in je kleine stadstuin? Natuurlijk wel! Wij delen een aantal opties met je.

1.    Snelle groeiers

Er is een aantal groenten die snel groeien en die je dus ook snel kunt oogsten. Op diezelfde plek kun je dan prima nog een andere groente telen. Soms kun je tijdens één moestuinseizoen wel 4 verschillende groenten telen. Snelle groeiers die perfect zijn voor jouw moestuintje zijn bijvoorbeeld radijs, rucola, raapsteel en pluksla. Deze sprinters kun je allemaal tussen de 4 en 6 weken oogsten. Handig! Zo is er weer plek vrij voor nieuwe teelt.

2.    Planten die in de hoogte groeien

Er zijn ook planten die de hoogte in groeien. Sugarsnaps, peultjes of doperwten bijvoorbeeld nemen weinig ruimte in beslag. Superslim, want dan heb je meer grond over voor andere groenten. Ze klimmen tegen een hek omhoog, waardoor het je minder grond kost. Er zijn ook klimmende varianten van gewone groenteplanten, zoals de klimcourgette. Doe hier eens goed onderzoek naar. Je zult zien dat er meer mogelijk is dan je in eerste instantie dacht.

3.    Groenten die opnieuw groeien

Sommige groenten kun je één keer oogsten, en dan haal je ze uit de grond. Dan doen ze het namelijk niet nog een keer. Er zijn ook groenten die telkens opnieuw aangroeien, mits je ze op de juiste manier hebt geoogst. Als je bijvoorbeeld het hart van snijbiet, pluksla of raapsteel met rust laat en alleen het blad een paar centimeter boven de grond afknipt, dan groeit de groente gewoon weer aan! Zo kun je maandenlang oogsten van dezelfde plant. Psst… van een aardbeienplant kun je zelfs jaren plezier hebben!

moestuin-kleine-tuin

4.    Groenteplanten die veel geven

Ja, ze nemen veel ruimte in beslag, maar dan heb je ook wat. Er zijn planten die een grote voorraad groenten in één keer geven. Aan één komkommer- of courgetteplant kun je bijvoorbeeld wel 30 tot 40 groenten plukken. Hetzelfde geldt voor een tomatenplant. Daar kun je ook een hele grote oogst van hebben als je hem goed verzorgd.

5.    Groenten die in de schaduw groeien

Er zijn genoeg groenten die de schaduw wel kunnen waarderen, zoals wortel, radijs, rode biet, knoflook en aardappel. Wat valt je op aan deze groenten? Ze groeien allemaal (deels) onder de grond en kunnen dus prima leven met 3 à 4 uur zon per dag. Ook de lente-ui en snijbiet kunnen aan dit rijtje worden toegevoegd. Ze groeien wel wat langzamer, dus je geduld wordt aardig op de proef gesteld. Maar dat is natuurlijk áltijd wanneer je een moestuin hebt.

We zijn benieuwd naar jullie eigen moestuintjes en jullie moestuintips! Deel ze vooral op social media en tag ons! En heb je zin om tijdens je verblijf eens lekker in de moestuin van ‘t Lennepserf te wroeten, dan ben je van harte welkom! Geniet van écht verse, biologische en duurzame producten.