Selecteer een pagina

Wie naar de Veluwe gaat, doet dat zeer waarschijnlijk om van de natuur te gaan genieten. Iedereen hoopt daarom stiekem, om tijdens zijn wandel- of fietstocht, een glimp van wat ‘wildlife’ op te vangen. In de blogpost ‘Wildlife spotten in de omgeving van Veessen’ vertelden we al welke dieren er in de omgeving van ’t Lennepserf te vinden zijn. Maar wil jij nou echt niet naar huis gaan zonder ook maar één van deze dieren gezien te hebben? Volg dan onderstaande tips. Hiermee maak je grote kans om wilde dieren te spotten.

1. Zorg dat je niet opvalt

Hoe minder jij opvalt, hoe dichterbij de dieren durven te komen. Trek dus donkere kleren en goede wandelschoenen aan. Ook kun je je eventuele hond beter thuislaten. Houd je van een lekkere parfum? Bewaar deze dan voor je avondje uit, want de dieren zitten hier niet op te wachten. Zij kunnen direct aan een geur herkennen of het ‘veilig’ is of niet. Loop daarom, als het even kan, ook tegen de windrichting in. Hierdoor is de kans klein dat eventuele ‘niet-natuurlijke geurtjes’ in de richting van de dieren waait. En wil je foto’s maken? Logisch! Maar zorg wel dat de flits én je (telefoon)geluid uitstaat!

2. Speur naar sporen

Maak van dieren spotten een echte speurtocht en ga op zoek naar dierensporen zoals pootafdrukken, uitwerpselen (kijk met een stok of deze nog vers is!) en wildwissels. Een wildwissel is een soort pad dat door de dieren wordt gebruikt om op een bepaalde locatie te komen. Bijvoorbeeld een rustgebied of drinkplaats. Zie je langs de weg of het fietspad omgewoelde bermen? Dan is de kans heel groot dat dit het werk is geweest van wilde zwijnen, die in de bermen op zoek zijn gegaan naar eikels en ander lekkers.

3. Blijf op de paden

Dieren zijn het gewend dat mensen op het pad lopen. Wanneer je daarvan afwijkt, kunnen de dieren dit beschouwen als gevaar en zullen ze zich dus niet snel laten zien. Blijf dus op het pad en maak geen lawaai. Wanneer er in het bos een speciale wildobservatieplek aanwezig is, kun je daar uiteraard naartoe gaan om je kans te vergroten om wilde dieren te spotten. Vergeet in dat geval niet je verrekijker mee te nemen!

4. Ga vroeg in de ochtend of na een regenachtige dag

Wil je herten spotten, dan zul je vroeg de wekker moeten zeten. Edelherten tref je bijvoorbeeld voornamelijk in de vroege ochtend aan. Het voedsel van een hert is onder andere gras, waar ze vroeg in de ochtend naar op zoek gaan. Ook wilde zwijnen gaan al vroeg op pad om naar voedsel te zoeken. Ben je niet zo’n ochtendmens? Dan kun je ook wachten op een regenachtige dag, om tegen de avond als het weer droog is, de bossen in te gaan. Na een dag vol regen zijn de dieren lekker actief en is de kans dus groot dat je er een of meerdere spot!

5. Heb geduld en geniet van het bos

Vergeet niet te genieten tijdens je zoektocht. Wie rustig afwacht en geduld heeft, wordt daar regelmatig voor beloond. Wild spotten is dan ook vaak een kwestie van tijd. Geniet twee of drie uur van het bos, dan is de kans heel groot dat je wild tegenkomt.

Ook als je alle bovenstaande tips toepast, is er helaas geen garantie dat je echt wilde dieren tegenkomt. Heb je het in oktober geprobeerd, maar zonder resultaat? Kom dan eens tussen april en september terug. In deze periode is de kans om wild te spotten namelijk het grootst. Wil je in die periode meerdere dagen op de Veluwe verblijven om extra kans te maken op het spotten van wilde dieren? Boek dan nu alvast je verblijf op ’t Lennepserf.