Selecteer een pagina

Wanneer je op vakantie bent op ‘t Lennepserf, wil je natuurlijk de buurt ontdekken. Naast leuke uitjes en bezienswaardigheden, ben je waarschijnlijk ook op zoek naar een winkel waar je producten kunt kopen om de keukenkastjes in je lodge mee te vullen. Je kunt natuurlijk met de auto op zoek gaan naar een grote supermarkt, maar wanneer je niet veel nodig hebt is het véél leuker om het winkeltje koek en ei in Veessen zelf te bezoeken. Een bezoekje aan koek en ei voelt als een uitje op zich. Daarnaast steun je meteen de lokale ondernemer én bezorg je de werknemers van koek en ei, voornamelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een flinke lach op hun gezicht! In deze blogpost vertellen eigenaressen Esther en Rosalien meer over dit leuke concept.

Koek en ei, alleen de naam klinkt al ontzettend gezellig. Wat doen jullie precies?

Koek en ei is een buurtwinkel waar je je dagelijkse boodschappen kunt doen, een kopje koffie kunt drinken met iets lekkers erbij wat we zelf hebben gebakken, een ijsje kunt eten of streekproducten kunt kopen. We zijn tevens een toeristisch informatiepunt (TIP) en bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkplekken in onze winkel.

Leuk! Hoe zijn jullie op het idee gekomen om deze winkel te openen? 

Lange tijd was er alleen maar een bakker in Veessen. Toen de hoogwatergeul kwam is er onderzoek gedaan naar de behoefte in het dorp. Daaruit bleek dat veel mensen de wens hadden dat er weer een winkel zou komen. Dit hebben wij opgepakt, maar dan wel in combinatie met zorg/hulpverlening, want daar ligt ons hart. 

Kunnen jullie wat meer vertellen over die passie voor de zorg?

Esther is verpleegkundige en heeft onder andere in het ziekenhuis gewerkt. Rosalien heeft jaren ervaring binnen verschillende vormen van hulpverlening en het werken met diverse doelgroepen, waaronder mensen met een beperking. Bij het starten van deze winkel wilden we deze passie eigenlijk niet opgeven, daarom hebben we het gecombineerd!

Hoeveel mensen werken er bij jullie in de winkel?

Op dit moment werken er 6 deelnemers bij koek en ei. Hun werkdagen zijn verdeeld over de week, waardoor er maximaal 2 mensen per dagdeel aan het werk zijn bij ons.

Wat moet je écht eens proberen als je bij koek en ei bent?

Onze homemade appeltaart en cake zijn echt heerlijk, al zeggen we het zelf!  Maar we hebben ook lekkere streekproducten zoals honing uit Heerde, eieren uit Oene, meel van de molen uit Wapenveld etc. Daarnaast verkopen we een aantal typische producten uit Veessen die alleen bij koek en ei verkrijgbaar zijn, zoals het Veessens bittertje, Veessense boerenklompjes en de Veessense Konijnenkeutels. Ook zijn wij de enige plek waar mooie ansichtkaarten van Veessen te koop zijn. 

Koek en ei is tevens het Toeristen Informatiepunt (TIP) van Veessen. Hebben jullie nog leuke uitjes-tips?

Wij adviseren iedereen, die deze omgeving wil ontdekken, om lekker te gaan fietsen of wandelen. We hebben wandelroutes (Klompenpaden) en fietsroutes klaarliggen. Het Rondje Pontje fietsen of met het Kozakkenveer over de IJssel naar de overkant (Fortmond) is bij de meeste mensen favoriet. We starten binnenkort ook met wandelingen met een gids langs alle hoogtepunten in Veessen.

‘t Lennepserf hecht veel waarde aan de natuur, het milieu en duurzaamheid. Houden jullie je hier ook mee bezig?

Jazeker! We proberen zoveel mogelijk afval te scheiden, gebruiken papieren zakken en tasjes in plaats van plastic en het folie waar we pakketjes in verpakken is van biologisch afbreekbaar materiaal. Veel van ons meubilair is tweedehands en ook ons servies uit grootmoeders tijd (met bloemetjes en gouden randjes) gaat nu een tweede ronde mee.

Wanneer wandelaars bij ons starten of langs onze winkel komen, kunnen ze een papieren zak meekrijgen om tijdens hun wandeling zwerfafval in te verzamelen. Er ligt namelijk helaas nog steeds hier en daar afval in de bermen, uiterwaarden en langs de IJssel.

Daarnaast zijn wij ook supporter van Cittaslow, het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van onder andere leefomgeving, landschap, streekproducten en milieu tot de top behoren. Met het oog hierop proberen wij zoveel mogelijk duurzaam te zijn, producten uit de streek te verkopen en gericht te zijn op onze medemens en de omgeving.

Daar worden wij blij van! Wat vinden jullie van de komst van vakantiepark ‘t Lennepserf?

Erg leuk! Wij vinden het een prachtig initiatief met fantastische eigenaren die er zeker weten wat moois van gaan maken. Toen onze kinderen nog klein waren en ‘t Lennepserf nog een boerenbedrijf was, gingen wij er geregeld bij de koeien kijken en de kalfjes aaien. De jongens mochten zelfs met vader Herbert mee op de quad de koeien ophalen uit het land. Fantastisch vonden ze dat! Ondanks alle veranderingen is het er heel erg mooi geworden.

Gaan koek en ei en ‘t Lennepserf samenwerken zodra ze open zijn?

We denken dat we veel voor elkaar kunnen betekenen! We hebben vanuit het TIP de eerste vragen over ‘t Lennepserf al binnengekregen. We zullen mensen dus zeker doorverwijzen wanneer ze op zoek zijn naar een accommodatie om te overnachten en/of vakantie te vieren. Als er folders beschikbaar komen, zullen wij die hier uiteraard neerleggen. Andersom zal ‘t Lennepserf voor ons natuurlijk ook weer voor meer toeristen/klanten zorgen. We hebben begrepen dat er (nog) geen horeca of ontbijtservice op ‘t Lennepserf aanwezig is, dus daar willen wij hun gasten natuurlijk heel graag in voorzien!

Ben jij van plan om op ‘t Lennepserf te komen overnachten? Breng dan zeker eens een bezoekje aan koek en ei. Niet alleen leuk om streekproducten te kopen en te proeven, maar ook om de mooiste fiets- en wandelroutes te ontdekken!