Selecteer een pagina

Het is algemeen bekend dat het belangrijk is om duurzaam bezig te zijn. Het beschermen van de natuur en de ecologische en menselijke gezondheid is cruciaal. Daarom hebben wij ervoor gekozen om onze lodges zo natuurvriendelijk mogelijk te maken. Als wij dat kunnen, dan kun jij dat ook. Daarom hebben wij een aantal tips verzameld die jou kunnen helpen om van jouw huis een duurzaam thuis te maken.

Voorkom voedselverspilling

Wanneer je per ongeluk te veel eten klaarmaakt of je hebt simpelweg geen trek meer, dan gooit bijna iedereen dit in de prullenbak. Een Nederlander gooit gemiddeld per jaar 34.4 kilo aan eten weg. Met het weggooien verspil je niet alleen etenswaar, maar ook alle grondstoffen en energie die nodig is geweest bij het maken van het product. Daarom is het ook belangrijk dat je voedselverspilling moet proberen te voorkomen. Dit kun je doen door simpelweg een boodschappenlijstje te maken, zodat je niet met onnodige producten thuiskomt. Als je dan alsnog te veel eten over hebt, kun je het invriezen. Perfect voor een kliekjesdag. Minder voedselverspilling is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor je eigen portemonnee.

Eten en drinken duurzaam bewaren en meenemen

Veel mensen gebruiken nog steeds boterhamzakjes om hun lunch in mee te nemen en vershoud- of aluminiumfolie om eten in te bewaren. Dit kan goedkoper én duurzamer. Voor je lunch, of overige tussendoortjes, kun je heel eenvoudig een broodtrommel of lunchbox aanschaffen. Om eten te bewaren zijn er verschillende producten op de markt. Denk aan de zogenaamde Food huggers. Deze schaf je eenmalig aan en kun je vervolgens eindeloos blijven gebruiken. Dit scheelt plastic én geld om elke keer nieuw folie te kopen.

Meer groente, minder vlees

Wie houdt er nou niet van een lekker stukje vlees? Hoe lekker een hamburger ook is, het is niet goed voor het milieu. De vleesindustrie stoot enorm veel CO2 en andere broeikasgassen uit. Voor een duurzamer leven raden we je aan om minder vlees te eten. Kies eens voor een vleesvervanger of ontdek een nieuw vegetarisch gerecht. Je kunt heerlijk dineren, zonder dat je het milieu te veel belast. En vind je meteen helemaal vegetariër worden nou iets te rigoureus? Begin dan gewoon met een aantal vleesvrije dagen per week. Op de overige dagen kun je dan extra genieten van jouw biefstukje of kipfilet.

Verminder je energieverbruik

Energie is een belangrijk onderdeel in ons leven. Het geeft ons licht, warmte en ook veel luxe. Hoewel we het vaak gebruiken in ons dagelijks leven, is het geheel niet onbekend dat te veel energieverbruik schadelijk is voor het milieu. Er zijn verschillende manieren waarmee je je energieverbruik kunt verminderen. Trek bijvoorbeeld alle stekkers uit het stopcontact die niet verbonden zijn met apparaten of van apparaten die je momenteel niet verbruikt. Zo voorkom je sluipverbruik. Het is ook slim om energiezuinige apparaten te kopen met het A +++ label en om een slimme thermostaat aan te schaffen. Het beste is natuurlijk dat je overstapt naar een groene stroomaanbieder. Met een lager energieverbruik krijg je niet alleen minder CO2-uitstoot, maar ook een lagere energierekening. Wil je écht goed bezig zijn? Ga dan voor zonnepanelen op je dak. Wanneer je niet de financiële middelen hebt om hierin te investeren, heb je ook de mogelijkheid om ze te huren. Zo is de ‘aanschaf’ van zonnepanelen voor bijna iedereen realistisch.

Slim winkelen

Wanneer je de winkel inloopt of een webshop bezoekt, word je overladen met keuzes. Is het wel de juiste grootte? Wat is een mooie kleur? Daar komt nu de volgende vraag bij: Is het duurzaam genoeg? Zo kun je bijvoorbeeld ledverlichting of oplaadbare batterijen aanschaffen. Producten die minder energie verbruiken of die je makkelijk opnieuw kunt gebruiken zijn beter voor het milieu. En heb je kinderen? Kies dan voor houten speelgoed in plaats van voor de variant van plastic. Zelfs voor shampoo, tandenborstels en andere verzorgingsproducten zijn duurzame opties beschikbaar. Dus voordat je een product koopt, controleer of het niet te veel energie verbruikt en of het van duurzame materialen is gemaakt.

Het is soms lastig om je aan te passen aan een nieuwe levensstijl, maar met deze tips kun je ook thuis je steentje bijdragen aan een beter milieu. En als je dan toch thuis bezig bent, bak dan ook een keer dit heerlijke duurzame bananenbrood.