Selecteer een pagina

Het kweken van je eigen groenten en fruit is misschien wel een van de meest duurzame dingen die je zelf kunt doen om bij te dragen aan een beter milieu. We moeten namelijk allemaal eten. Elke dag weer. Door zelf je groenten en fruit te kweken hoeven deze producten minder kilometers af te leggen en dat scheelt ontzettend veel vervuilende stoffen en uitstoot. Bovendien is zelfgekweekte groente niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens voor je eigen gezondheid. Bij ’t Lennepserf hebben we onlangs onze eigen moestuin aangelegd. Je leest het goed, onlangs, dus in het najaar. Ook in de herfst en in de winter kun je namelijk je eigen groenten en fruit kweken, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Wil jij dat nou ook? Lees dan gauw onderstaande tips voor een succesvolle wintermoestuin.

1. Wintergroenten planten of zaaien

Oké, eerlijk toegegeven; veel typische wintergroenten moeten op tijd worden geplant of gezaaid om in de winter te kunnen oogsten. Denk aan bloemkool, pompoen, koolraap, rode kool, prei en spruitjes. Wat kun je nu dan nog wel planten en zaaien? In november/december kun je gerust nog winteruien, aardperen, rabarberplanten en zeekool planten. Zorg er wel voor dat de planten niet weg kunnen waaien bij een fikse winterstorm. Zet er bijvoorbeeld een bleekpot of een grote verzwaarde emmer bovenop.

Heb je een serre, kas of lege vensterbank? Dan zijn kruiden en spinazie in de winter nog heel goed te zaaien onder of achter glas.

2. Bescherm je wintermoestuin tegen kou

Heb je alles geplant of gezaaid? Dan is het belangrijk dat je je moestuin gedurende de hele winter beschermt tegen de kou. Bescherm je groenten in de winter tegen de vorst met een 20 tot 30 centimeter dikke laag aarde vermengd met stro, turf of dode bladeren. Hierdoor creëer je als het ware een thermische isoleerlaag, welke je vervolgens met een nylon-net kunt vastzetten. Dit zorgt ervoor dat de wind de ‘verdedigingsmuur’ niet kan doorbreken. Je kunt kleine groenteplanten tijdens de winter ook met een lichte, dunne plasticfolie beschermen tegen slechte weersomstandigheden. Het is beste is om hiervoor een plastic tunnel, ook wel folieserre genoemd, te gebruiken. Deze plastic (polyethyleen) folie is behandeld tegen UV-straling en is heel eenvoudig op te zetten. Hierdoor beleef je in het vroege voorjaar al veel kweekplezier.

3. Grond voorbereiden op het nieuwe moestuinseizoen

Het werken in de moestuin staat nooit stil. Misschien heb je ervoor gekozen dat je in winter niet wilt zaaien of oogsten, dan nóg is het belangrijk om de moestuin niet te laten voor wat hij is. Ook in de winter mag er lekker met de handen in de aarde worden gewroet! Het winterklaar maken van je moestuin betekent eigenlijk dat je ervoor zorgt dat de grond niet braak ligt. Heb je dus in de zomer bepaalde wintergroenten gezaaid? Zorg er dan voor dat deze gedurende de winter de bodem blijven bedekken. De lege stukken kun je bedekken met een flinke laag mulch. Mulchen is het bedekken van de bodem met een laagje organisch materiaal. Dit kan van alles zijn:

  • Stro of hooi
  • Gemaaid gras
  • Bladeren
  • Houtsnippers
  • Resten van planten

Wanneer de moestuinbodem bedekt is met een van bovenstaande materialen, bescherm je de bodem tijdens de wintermaanden en hebben bodemdieren de gelegenheid om dit materiaal om te zetten in compost. Hier kunnen de planten in het voorjaar weer van profiteren. Win-win!

4. Groenten opnieuw laten groeien

Na bovenstaande tips is buiten het meeste werk voorlopig wel gedaan. Wil je toch meer uit je wintermoestuin halen? Dan is een goede en leuke tip om binnen groenten te laten hergroeien. Heb je niks meer over uit je moestuin of ben je echt net gestart? Dan kan dit ook gewoon met supermarktgroenten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om lente-ui, prei, paksoi, Chinese kool en gember te laten hergroeien. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een bakje of glazen potje met een laagje water en in een later stadium een potje met potgrond.

5. Moestuinplan maken en zaden bestellen voor het voorjaar

In de winter ben je een stuk minder druk met je moestuin dan in het voorjaar en de zomer. Dit zorgt ervoor dat je in de wintermaanden juist tijd hebt om alvast een moestuinplan te maken voor het volgende moestuinseizoen. Ben je net gestart? Doe dan lekker research op het internet naar geschikte groenten, kruiden en fruitsoorten om mee te beginnen. Ben je al wat meer ervaren? Denk dan na over wat er het afgelopen seizoen minder goed groeide, waar je juist te veel van had of wat je eigenlijk helemaal niet zo lekker vindt. Op basis daarvan kun je gaan bepalen wat je dit jaar wilt gaan zaaien en oogsten. Als je in de winter alvast nagaat wat wanneer je moet gaan zaaien, dan weet je zeker dat je daar nooit te laat mee bent. Haal dus ook alvast de zaden in huis en verheug je net een beetje extra op de lente!

Wij zijn ontzettend benieuwd naar jouw (winter)moestuin en moestuintips. Deel ze vooral op social media en tag ons! Heb je zin om een keer in de moestuin van ’t Lennepserf aan de slag te gaan? Je bent uiteraard van harte welkom om tijdens je verblijf je handen uit de mouwen te steken en te genieten van écht verse, biologische en duurzame producten.