Selecteer een pagina

t’ Lennepserf is niet de enige die denkt aan het milieu. Ook de familie Boonstra gaat de natuur aan het hart en beschikt daarom eveneens over een duurzame woning die het milieu zoveel mogelijk spaart. Marja en Age Boonstra wonen sinds 2016 in een zelfontworpen én zelfgebouwd duurzaam houten huis. Tast toe is een groente- en fruitatelier in Veessen met eetgelegenheid De Opschepperij, waar je lekker kunt dineren en nieuwe mensen kunt ontmoeten.

Een energiezuinige duurzame woning

Zoals hierboven vermeld vind je Tast toe in het kleine dorpje Veessen, dat aan de Gelderse kant van de IJssel ligt tussen de dorpen Olst en Wijhe. Sinds februari 2016 wonen Marja en Age in een passief huis, dat helemaal zelfontworpen en zelfgebouwd is. Een passief huis is een huis dat zeer energiezuinig is. Voor een groot deel van het jaar kan de woning op kamertemperatuur blijven, zonder dat daar een klassiek verwarmings- of koelingssysteem voor nodig is. Het huis heeft grote ramen die zich aan de zuidkant bevinden om zoveel mogelijk warmte op te vangen. De warmte blijft lang binnen door de 3-dubbele ramen en de goede isolatie. Dit alles zorgt ervoor dat je heel comfortabel kunt leven, zonder dat je te veel energie verbruikt. Natuurlijk liggen er ook zonnepanelen op het dak, zodat de energie die ze wél gebruiken in ieder geval groen is.

Verse producten uit eigen tuin

Een gerecht is eigenlijk pas écht lekker wanneer de ingrediënten vers uit de tuin komen. Achter het milieuvriendelijke huis ligt een grote tuin waar de eigenaren hun eigen groenten en fruit verbouwen. In een grote ren vind je een haan en zijn harem die zorgen voor verse eieren en de bewoonsters van de bijenstal zorgen voor heerlijke zoete honing. Ze houden hier dus absoluut niet van producten uit pak. Voor elk gerecht gebruiken Marja en Age bijna alle ingrediënten uit hun eigen tuin. Wanneer ze ingrediënten over hebben gaat het de vriezer in of wordt het verkocht in het winkeltje. Naast groente en fruit verkopen ze daar ook lekkernijen, zoals verse jam, gelei en chutney.

Wanneer de lente zijn intrede doet, kan iedereen die daar zin in heeft komen helpen in de tuin. Ook kun je met een groep van maximaal 8 personen een workshop krijgen over: onkruid, wildplukken en fermenteren. Op de website vind je een aantal tuinactiviteiten die gedurende het jaar uit te voeren zijn.

De Opschepperij

De meeste mensen vinden het niet heel gezellig wanneer je alleen moet dineren. Bij De Opschepperij kun je daarom elke donderdagavond, na het plaatsen van een reservering, bij Marja en Age aanschuiven. Kom gezellig langs en dineer mee. Je kunt deze gezellig plek ook reserveren om met je vrienden, collega’s of met je familie iets te eten. De Opschepperij is een plek waar je kunt dineren, lunchen of even gezellig een kopje koffie kunt drinken met wat lekkers erbij. Op de website zie je een leuk logboek van de gasten die hier hebben gedineerd. De Opschepperij is de perfecte plek om te genieten van een maaltijd terwijl je nieuwe mensen ontmoet.

Let op! In verband met het coronavirus is De Opschepperij in ieder geval tot en met 1 januari 2021 gesloten. Houd de website van Tast toe in de gaten voor de meest actuele informatie.

Je kunt Tast toe dan ook zeker een duurzame hotspot van Veessen noemen. Een gezellige plek waar je je avond goed kunt spenderen. Wist je dat je ook op ‘t Lennepserf mee kunt helpen in de pluk- en moestuin? Kom gezellig langs of boek een lodge voor een weekendje ’tuinieren’!