Selecteer een pagina

Even opladen, uitrusten, herstellen en ontspannen; even wat ‘me-time’. Een dagje wellness is dé manier om te ontspannen, zowel voor lichaam als geest. Op ’t Lennepserf heb je de mogelijkheid om onze wellnessfaciliteiten te boeken tijdens je verblijf. Gegarandeerd nog meer ontspanning! Tijdens een saunabezoek komen door de warmte stoffen vrij, die je lichaam verlichten van pijn. Ook zorgt deze warmte op je lichaam voor ontspanning. De stilte en ontspanning geven je geest tenslotte rust. 

Oorsprong; waar komt het vandaan?

Het begrip sauna & wellness is eeuwenoud. In de tijd van de Grieken en Romeinen waren er openbare badhuizen. De lokale bevolking kwam hier samen om een ontspannen bad te nemen, te sporten, heerlijk te eten of om een boek te lezen. De badhuizen werden ook wel ‘Thermen’ genoemd; een benaming die ons tot op de dag van vandaag nog steeds bekend is. 1000 jaar na Christus maakten de badhuizen plaats voor de droge sauna’s. Wij kennen ze tegenwoordig als de traditionele Finse sauna’s. In die tijd was het een houten hok met een kachel waar water op werd gegoten. De sauna werd niet alleen gebruikt voor ontspanning, maar het zweten werd ook ervaren als reiniging.

De sauna is goed voor lichaam…

Verlichting voor je spieren

Na een zware dag de sauna betreden, zeker als je zwaar werk uitvoert, kan als een verlichting voelen voor je spieren. De warme dampen waarin je je begeeft zorgen ervoor dat er endorfine wordt vrijgegeven en dit stofje heeft een pijnverzachtende werking. Je spieren zullen tot rust komen. Daarnaast zorgt de hoge temperatuur in de sauna ervoor dat je aderen verwijden. Je zult merken dat hierdoor je bloed sneller kan stromen, waardoor wondjes sneller zullen genezen en afvalstoffen beter worden afgevoerd.

sauna-goed-lichaam-geest

Een goede zweetbeurt

Het klinkt voor de een misschien vies, maar het is o zo gezond. Tijdens een bezoek aan de sauna zweet je ontzettend veel. Afvalstoffen worden uit je lichaam verwijderd en je huid wordt volledig gereinigd. Daarnaast bevat zweet ook dermcidin. Dit is een antibiotica die door je zweetklieren wordt uitgestoten. Goed zweten zorgt ervoor dat dit antibioticum over je huid verspreid raakt. Bepaalde bacteriën maken dus geen kans meer bij jou!

Gewichtsverlies (of toch niet?)

Het fabeltje dat je van zweten gewicht verliest moet je met een korreltje zout nemen. Je hebt vast weleens gehoord dat je door zweten in een sauna makkelijk een aantal kilo’s kwijt kunt raken. Echter, het verloren gewicht bestaat vooral uit water en zal er binnen de kortste keren weer aanzitten. Wél goed om te weten: tijdens het bezoek aan de sauna wordt je hartslag stevig verhoogt. Hierdoor zal automatisch je calorieverbruik in rust stijgen.

…en geest

Geen stress; ontspan en relax

Het is bewezen dat een bezoek aan de sauna je lichaam én geest ontspannen. De stoffen die je lichaam vrijgeeft tijdens een saunabezoek verlichten pijn, waardoor je ontspant. Daarnaast ervaar je tijdens een bezoek aan een wellness volledige rust en begeef je je in je eigen bubbel. Even uit de buitenwereld. Even geen verplichtingen. En even geen prikkels van buitenaf. Deze combinatie zorgt ervoor dat je geest maximaal ontspant.

sauna-lennepserf-ecolodge

Oplossen van *snurk* slaapproblemen

Het bezoeken van een sauna kan een oplossing zijn voor je slaapproblemen. Hoe dat komt? Het afkoelen van je lichaam is een belangrijk slaapsignaal. Wanneer het kouder wordt, denkt ons lichaam dat het nacht wordt en daardoor worden we moe. Door eerst in een hete sauna te gaan, kun je dit gevoel versterken. Je lichaam koelt hierna beter af. Dit is de reden waarom we na een saunabezoek vaak sneller in slaap raken. Slaap lekker!

Maak tijdens je bezoek aan ’t Lennepserf tijd vrij voor een heerlijk ontspannen wellnessdagje. Wanneer je in één van onze accommodaties overnacht, heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van onze wellness. Per accommodatie kan de wellness worden gebruikt, dus zorg dat je de wellness op tijd reserveert om zeker te zijn van beschikbaarheid. Hier kun je niet alleen gebruikmaken van de sauna, maar ook van onze overheerlijke ontspannen massages.

Ben je meer op zoek naar spanning en avontuur? Lees dan ook dit artikel over verschillende buitenactiviteiten in de buurt van ’t Lennepserf.