Selecteer een pagina

Op zaterdag 12 september en zondag 13 september is het weer Open Monumentendag en zijn ook in de gemeente Heerde, waar Veessen onder valt, verscheidene monumenten geopend. In deze blogpost vertellen we je meer over deze leuke en leerzame dag.

Wat is de Open Monumentendag

Open Monumentendag is een initiatief van de BankGiro Loterij. Elk jaar in het gehele tweede weekend van september openen tijdens Open Monumentendag duizenden monumenten hun deuren voor publiek. Deze dag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en de schoonheid van monumenten een verrijking zijn voor onze leefomgeving en onszelf. Met jaarlijks rond de één miljoen bezoekers is de BankGiro Loterij Open Monumentendag een van de grootste culturele evenementen in Nederland.

Open Monumentendag en het coronavirus

In verband met het coronavirus zijn er een aantal gemeenten die Open Monumentendag in hun gemeente niet door laten gaan. Echter gaat het in de meeste gemeenten, al dan niet in aangepaste vorm, gewoon door. Op dit moment geldt dit ook voor de gemeente Heerde. Ook zijn er een aantal monumenten die (alleen) virtueel hun deuren openen. Het advies is daarom om niet zomaar op pad te gaan, maar van tevoren goed te controleren wat er fysiek te bezoeken is en waar er eventueel dient te worden gereserveerd.

Thema: Leermonument

Tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag 2020 staat educatie centraal. De titel van het thema is dit jaar ‘Leermonument’. Van elk monument dat je bezoekt kun je iets leren en heb je dus een ‘leermoment’.

Naast monumenten die echt een leerfunctie hadden of hebben (zoals scholen en universiteiten), worden in 2020 ook allerlei andere monumenten ‘leermonumenten’. Er wordt dit jaar namelijk nog meer de nadruk gelegd op de beleving van en in het monument. Het doel is dat in elk opengesteld monument iets te leren valt, tijdens een ‘leermoment’. Dit kan van alles zijn: een schilderworkshop, een masterclass gospel zingen, een les hiphop dansen of een uurtje yoga voor beginners.

Monumenten in de gemeente Heerde

De gemeente Heerde brengt een Open Monumentendag-boekje uit dat bij de Toeristen Informatie Punten (TIP) in Heerde, Wapenveld en Veessen kan worden opgehaald. In dit boekje staan alle monumenten in de gemeente Heerde vermeld die open zijn tijdens Open Monumentendag. Bij ieder monument staat informatie over dat betreffende monument. In een aantal monumenten kun je een rondleiding krijgen of kun je luisteren naar muziek.

Bezienswaardigheden Veessen

In Veessen zelf kun je de ‘Kerk van Veessen’ bezichtigen. Deze kerk valt op door zijn bijzondere achtkantige vorm. Samen met de Nieuwe Kerk van Arnhem, zijn dit de enige kerken uit de eerste helft van de 19e eeuw die deze kenmerkende vormen hebben. Daarnaast kun je in de buurt ook de Tuin van Fortmond bezoeken. Beiden zijn zeker de moeite waard om eens naartoe te gaan, ook buiten de Open Monumentendagen!