Selecteer een pagina

Kuierend, struinend en vol aandacht bij het natuurschoon baden steeds meer gasten zich in onze moestuin. De moestuin werkt zintuigen prikkelend met alles wat er te zien, horen, voelen, proeven en plukken is. Voordat onze gasten beginnen met het plukken of snijden van de enorme oogst spinazie, tat soi, andijvie en sugar snaps kijken ze hun ogen uit. De tuin is een ware oase. In deze blog vertellen we je alles over moestuinbaden, oogsten we onze eigen sugarsnaps, delen we een recept met radijsjes en geven we je een korte update van onze moestuin.

Moestuinbaden: wat is het eigenlijk?

Moestuinbaden is afgeleid van ‘bosbaden’. Dit concept is in de jaren tachtig in Japan tot stand gekomen en het houdt in dat je jezelf heel bewust en langzaam door het bos beweegt. Het is een meditatieve vorm van verbinding leggen met de natuur. “Toen ik na een dag hard werken door de moestuin liep, verdwaalde ik vrijwillig in vijftig tinten groen, ‘proefde’ ik de frisse lucht en vergat ik voor heel even de tijd. Toen ik later weer helemaal opgeladen op de bank zat bedacht ik me: dit was dus een écht moestuinbad.” Aldus Katja Le Clercq.

Juni was een perfecte maand voor onze gewassen

Wat is onze moestuin een groene oase: prachtig! De maand juni heeft dan ook een weerrecord gebroken, want 17 juni was de warmste dag ooit in juni. Wist je trouwens dat deze maand vernoemd is naar de Romeinse godin Juno? Ze was sowieso aan de tropische kant dit jaar! Oké… We moesten veel water geven – minimaal een uur per dag sproeien – maar dat was het dubbel en dwars waard.

Sweet like sugar(snaps)

Door deze tropische maand waren onze sugar snaps helemaal klaar om geoogst te worden. Het oogsten van een Sugar snap doe je boontje voor boontje en dat is écht een mindful klusje, hoewel het soms een frustrerende speurtocht kan zijn omdat het blad bijna niet van de sugar snap te onderscheiden is. De sugarsnaps – of suikererwt – is een kruising tussen een doperwt en een peultje. Qua uiterlijk hebben ze veel weg van peultjes, maar ze zijn boller en smaken zoeter. De sugar snap wordt geteeld om in z’n geheel op te eten.

Overigens zijn de planten waar sugar snaps aan groeien echte klimplanten. Om ze in de juiste richting te laten groeien hebben we een mooi bouwwerk gemaakt waar ze tegenaan kunnen klimmen. Sugarsnaps zijn supergezond, heerlijk in de wok en geschikt voor verschillende soorten gerechten.

Recept uit eigen moestuin: soep van radijsjes en radijzenloof

Ook onze radijzen zijn in overvloed opgekomen. Radijsjes zijn een heerlijke en supergezonde groente die je rauw kunt eten. Onze radijsjes waren flink scherp. Wat veel mensen niet weten is dat de bladeren ook eetbaar zijn. Onze buurvrouw heeft met het blad van de radijs een heerlijke soep gemaakt. Een pittige, smakelijke soep. We delen daarom graag het recept.

Wat zijn de benodigdheden?  

 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 2 aardappels
 • 1 liter groentebouillon
 • extra vierge olijfolie
 • 2 bosjes radijsjes
 • 80 milliliter crème fraîche
 • Zout en versgemalen peper

Hoe maak je het?

 1. Snipper de uit en snijd de knoflook fijn.
 2. Schil de aardappel en snijd deze in blokjes.
 3. Fruit de ui en knoflook in een pan met olijfolie.
 4. Voeg de aardappels toe.
 5. Blus het geheel af met de groentebouillon en kook gaar.
 6. Was het loof van de radijsjes.
 7. Snijd de radijsjes in plakjes.
 8. Pureer de soep met het loof en de crème fraîche.
 9. Breng op smaak met zout en peper.
 10. Serveer de soep in diepe borden en garneer met radijsjes.