Selecteer een pagina

Vorige week hebben we de bloemetjes buitengezet: letterlijk! En dat ziet er zó gezellig uit. De lente is nu écht begonnen en dat betekent aan de slag. In deze blog vertellen we je waar de goudsbloem allemaal wel niet goed voor is en geven we een korte update over onze groenten in de moestuin.

Groenten-update

April is een extreem koude maand geweest. Het was zelfs de koudste april sinds 1986! Daarbij was het ook nog iets te droog en daardoor heeft de groei van de gewassen wat vertraging opgelopen. Gelukkig hebben we een kas en vorige week hebben we allerlei lekkers vanuit de kas in de moestuin gezet. Dat betekent dat we in juni de eerste groenten kunnen gaan oogsten. Daar kijken we zó naar uit!

De vrolijke goudsbloem

Ook hebben we de goudsbloem, oftewel Calendula, in onze tuin gezet. Goudsbloemen zijn prachtige, oranje of gele bloemen met een doorsnee van wel 7 cm. Ze zijn beeldig om te zien en vooral niet moeilijk om te zaaien. Ze houden van veel zon, bloeien het mooist van juni tot september en kunnen het hele jaar geplukt worden.

Goudsbloemen zaaien: een eitje

Eigenlijk is het zaaien van goudsbloemen heel simpel. Je schoffelt een stukje grond in je tuin en strooit daar de zaden overheen. Bedek de zaden daarna wel met een klein beetje aarde; dat vinden ze heerlijk. Als je dit jaar nog goudsbloemen in je tuin wilt laten bloeien, dan moet je snel zijn. Zaaien kun je namelijk het beste doen tussen maart en juni. Want als je een goudsbloem in de zomer of het najaar zaait, gaan ze pas volgend jaar in het voorjaar bloeien.

Heb je geen grote tuin? De goudsbloem weet zich ook prima te wortelen in een grote bloempot voor op het balkon of in de vensterbank.

Nuttig voor je moestuin

Natuurlijk zijn de goudsbloemen een plaatje om naar te kijken, maar wist je dat ze ook nog eens ontzettend nuttig zijn voor in je moestuin? Ze houden schadelijke insecten op afstand, beschermen je aardappelen tegen draadworm en voorkomen aantasting van je wortels door larven van wortelvliegen. Tegelijkertijd zit de goudsbloem vol met nectar en dat trekt weer bijen en vlinders aan. Zo help je de natuur een handje en het ziet er ook nog eens supergezellig uit.

Recept uit eigen moestuin: goudsbloesemsoep

Gaan we je nu écht een recept met goudsbloemen geven? Jazeker! Ze hebben een lekkere kruidige, wat peperige smaak en zijn heilzaam voor onze gal en lever. Bovendien helpen ze bij het verlichten van krampen, menstruatiepijn en overgangsklachten. Wat staat er op het menu? Goudsbloemensoep!

Wat zijn de benodigdheden?

 • 2 eetlepels goudsbloemenblaadjes
 • 1/2 kg aardappelen
 • 1 grote ui
 • 2 eetlepels fijngesneden selderij
 • 4 eetlepels fijngesneden peterselie
 • 2 eetlepels olie
 • 1/2 l water
 • 1/2 l melk
 • zout, peper
 • 1 eetlepel bloem

Hoe bereid je het?

 1. Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukjes.
 2. Fruit de fijngesnipperde ui, de stukjes aardappel, de selderij en de peterselie in een diepe pan met olie.
 3. Voeg hier water aan toe en zorg ervoor dat alle groenten net ondergedompeld zijn.
 4. Laat de soep 20 minuten sudderen en voeg daarna een halve kop melk toe.
 5. Los in de resterende melk een beetje bloem op en giet dit mengsel bij de soep.
 6. Breng de soep al roerend aan de kook en voeg er tenslotte je eigen goudsbloemblaadjes aan toe.
 7. Blijf nog even doorroeren tot de soep gebonden is en voeg kruiden naar smaak toe.

Moestuinweetje

Na het zaaien van de goudsbloemen hebben ze geen verzorging meer nodig. Handig toch? De bloemen bloeien enthousiast door en maken zelf weer zaadjes aan als ze uitgebloeid zijn. Tip: verzamel deze zaadjes om ze ergens anders weer uit te strooien. Je kunt ze ook lekker laten zitten, zodat de zaadjes zich rond de planten verder uitzaaien. Het is goed om te weten dat de zaden vorst kunnen overleven. Van één zakje vol kun je dus jarenlang plezier hebben!

Heb je na het lezen van deze blog zin gekregen om aan de slag te gaan in de moestuin? Tijdens je verblijf op ’t Lennepserf kun je naar hartenwens ploeteren in onze eigen moestuin.