Selecteer een pagina
Mei is toch wel een favoriete maand voor de moestuinliefhebbers. Zo ook voor ons! Nu de winter voorbij is begint het al lekker warm te worden en er ontstaat een groene deken op onze grond. Ook de kas staat inmiddels aardig vol! In de maand mei is er genoeg te doen. We geven je wat handige tips & tricks en vertellen je over onze ervaring in onze eigen moestuin.

Direct zaaien: na ijsheilige

Na ijsheilige – dat is midden mei – kun je eigenlijk bijna alles direct in de volle grond zaaien. Maar de eerste sugarsnaps staan nu al in de volle grond bij ons! Ze houden ervan om tegen iets op te klimmen, bijvoorbeeld bamboestokken. Ook kun je het stro – als je dit net als ons op de bedden hebt gelegd – van de bedden halen. Het stro heeft lange tijd als bescherming gediend tegen onder andere vorst. Nu is dat niet meer nodig. In de bedden hebben we tuinbonen en mesclun gezaaid. Veel van de bedden zijn nog leeg, maar die gaan de komende tijd snel gevuld worden met een behoorlijke mix aan verschillende groenten, zoals: pluksla, rode biet, rucola, snijbiet en sperziebonen.

Voorzaaien in de kas

Onze kas staat inmiddels aardig vol! We hebben basilicum, pompoen, Oost-Indische kers en spruitkool gezaaid. Maar ook voor courgette en komkommer is het een goed idee om ze eerst voor te zaaien. Na ijsheilige kunnen ze in de volle grond. Er staan bij ons nu zo’n 15 verschillende soorten groenten in de kas. Door ze in de kas op te kweken, krijgen ze een voorsprong, waardoor ze in de volle grond beter bestand zijn tegen kou en wind.

moestuin-lennepserf-mei

Onkruid wieden

Onkruid vergaat niet… en zeker in mei kun je er veel last van hebben. Vergeet dus niet om regelmatig het onkruid weg te halen. Gebruik hierbij liever geen schoffel, want dan verstoor je het bodemleven en is de kans op beschadiging van je groenten groter. En zeg eens eerlijk: is het niet heerlijk om met je handen bezig te zijn? Verstand op nul en lekker met die handen de grond in!

Recept uit eigen moestuin: spinazietaart

In onze moestuin hebben we een aantal weken geleden al spinazie gezaaid. De spinazie komt goed op en begint nu al serieuze blaadjes te vormen. Over een paar weken zijn ze klaar en kunnen ze uit eigen tuin geplukt worden om te verwerken in bijvoorbeeld een spinazietaart! Krijg jij ook spontaan trek? Hieronder het recept!

Benodigdheden:

 • 1 kilo spinazie
 • 1 pakje diepvriesdeeg voor hartige taart
 • 3 middelgrote aardappelen
 • 150 gram spekreepjes
 • 2 eetlepels slagroom
 • 100 gram gruyèrekaas
 • 1 ei
 • zout en peper
 • taartvorm 22 centimeter

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden en laat het deeg ontdooien.
 2. Schil de aardappelen en kook ze in 25 minuten gaar in water met zout.
 3. Was de spinazie en droog haar zo goed mogelijk in een slacentrifuge of een theedoek. Kook vervolgens water met zout, voeg de spinazie toe en kook 5 minuten in. Laat de spinazie goed uitlekken en knijp het vocht er zoveel mogelijk uit.
 4. Bak ondertussen de spekreepjes knapperig en gaar.
 5. Maak een dikke puree van de gare aardappelen, 2 eetlepels slagroom en het ei. Roer daar de spinazie en de spekreepjes door, samen met een eetlepel spekvet dat bij het bakken vrij is gekomen. Breng het mengsel op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
 6. Beleg de taartvorm met het deeg en vul die gelijkmatig met het spinaziemengsel.
 7. Rasp als laatst de gruyèrekaas en strooi die over de taart.
 8. Bak de taart in 30 minuten goudbruin en gaar. Serveer met een frisse salade.

Moestuinweetje

Het raampje in onze kas opent en sluit automatisch, doordat het ijzer uitzet bij hitte en weer krimpt bij kou. Op deze manier regelt onze kas zijn eigen temperatuur. Groenten houden van een temperatuur rond de 18 graden. Zo kunnen de plantjes ontkiemen op een gezonde manier.

Wil je liever tips voor je mini-moestuin op je balkon of in je stadstuin? Lees dan dit artikel! Heb je thuis geen moestuin, maar vind je het wel heerlijk om tijdens je verblijf in de grond te wroeten? Je bent van harte welkom om in onze moestuin aan de slag te gaan!