Selecteer een pagina

Wie Veessen kent, kent ook de Kozakkenhaven. Deze haven is gelegen in de Hank, de dode zijarm van de IJssel. De haven is ideaal voor watersporters en camperaars, die met de boot of camper Veessen willen aandoen. In deze blogpost vertellen we je meer over de Kozakkenhaven.

Het ontstaan van de Kozakkenhaven

Veessen kent al heel lang een haven. Nog in de tijd dat allerlei materialen per schip werden aangevoerd was er in Veessen een loswal. Een plek waar men de goederen van het schip op de kade kon brengen. Door de jaren heen begon het wegverkeer toe te nemen, waardoor de haven steeds minder werd gebruikt. Uiteindelijk verdween hierdoor de functie van de haven als losplaats van goederen. Vanaf het moment dat er geen vrachtschepen meer aanwezig waren, ontstond er ruimte voor een haven met pleziervaart. De haven was een tijdje in particuliere handen, maar het was in die tijd in zeer slechte staat. Jarenlang is de haven nauwelijks onderhouden en konden de faciliteiten niet meer gekwalificeerd worden als voldoende. Zowel de haven als het haventerrein hebben een opknapbeurt gekregen en voldoen nu aan de eisen van deze tijd. De gloednieuwe Kozakkenhaven is sinds 1 januari 2018 toegankelijk geworden voor de watersporter die Veessen met de boot wil bezoeken.

De beschikbare faciliteiten

De Kozakkenhaven is een kleine maar moderne haven en voor de watersporter heeft het voldoende faciliteiten. In de haven zijn sanitaire voorzieningen zoals een WC en een douche aanwezig. Daarnaast is er stromend water, elektriciteit en heeft de haven een mogelijkheid tot het storten van restafval. Uiteraard biedt de haven ook een gratis WIFI-netwerk aan.

Wat de haven uniek maakt, is de betaling via een smartphone. Op de website van de Kozakkenhaven wordt de mogelijkheid geboden om de faciliteiten direct af te rekenen. De instructies staan vermeld op het informatiebord bij het havengebouw.

De omvang van de Kozakkenhaven

De haven wordt aangeduid als een passantenhaven. Een vaste ligplaats is wel mogelijk, maar het aantal ligplaatsen is beperkt. Op het haventerrein is er de mogelijkheid voor kampeerders om hier tijdelijk te staan met hun camper of caravan.

De parkeerplaats in de haven biedt plaats aan 10 kampeerplaatsen. Het is wel verstandig om vooraf te informeren naar de mogelijkheden.

De naam van de haven

De naam Kozakkenhaven komt, net als de naam van het Kozakkenveer, uit de geschiedenis van het dorp Veessen. In 1813 bouwden de Kozakken een brug over de IJssel. Dit deden zij om een sterke positie te verkrijgen in de strijd tegen de Franse bezetting. De brug kreeg de naam Kozakkenbrug en de haven kreeg de naam Kozakkenhaven. In de haven is een 5 meter hoog beeld van een Kozak op een paard te zien die uitkijkt over de haven.

Nieuwsgierig geworden en wil je een bezoekje brengen aan de Kozakkenhaven, maar woon je niet in de buurt? Combineer het dan met een overnachting op ’t Lennepserf. Zo heb je alle tijd om ook de andere ‘must visits’ in de omgeving te bezoeken. En natuurlijk om even volledig tot rust te komen en op te laden. Hopelijk tot snel!